Jesenske ustvarjalnice

V preteklem letu se je 8 udeleženk preizkusilo v ustvarjanju nakita s pomočjo povoskanih niti in žice, letos pa v Trzinu pripravljamo nove ustvarjalne delavnice za odrasle, ki bodo potekale v prijetnem ambientu Jefačn’kove domačije. Naučili se boste posebnih tehnik izdelovanja iz papirja in filcanja. Tematika bo tokrat bolj predpraznično obarvana – z ročno izdelanimi voščilnicami boste lahko razveselili svoje sorodnike in prijatelje, dekorativni izdelki iz filca pa bodo služili kot okras vašega stanovanja ali božične jelke, lahko pa jih tudi poklonite.

Iris zgibanje

Papirna tehnika »iris« zgibanja – z Brigito Ložar pa se boste naučile zanimive in enostavne tehnike zgibanja papirja in z znanjem ustvarile enkratne voščilnice za božič, novo leto ali kot uokvirjene slike. »Iris« zgibanje izhaja iz okoli leta 1700, ko se je razvilo med nizozemskimi rokodelci. Danes se za to tehniko uporabljajo drugačni materiali, ki jih lahko pripravimo sami ali pa kupimo predpripravljene.

Polstenje

Suho polstenje – Nekega dne se je francoski menih odpravil na dolgo potovanje. Nosil je čisto nove sandale, ki so ga kmalu ožulili. Ob poti je pobral koščke volnenega prediva, ki so se ujeli na kamenje, in jih vtaknil v sandale, da bi ublažil bolečino. Ko je po nekaj dneh prispel na cilj, je odkril, da se je puhasta volna spremenila v trdo blago. Tako vsako leto 23. novembra v Evropi praznujemo dan sv. Klemna, zaščitnika klobučarjev. Za suho polstenje potrebujemo posebno iglo in mikano nepredeno volno. Igla za filcanje ima kavlje, s katerimi zajemamo volnena vlakna in jih potiskamo med druga vlakna. Tako nastajajo manjši dekorativni izdelki, nakit, živali in še mnoge druge čudovite drobnarije. S pomočjo volnene preje in iglo lahko izdelamo neverjetne stvari. Skozi postopek vas bo vodila Simona Kralj.

Filigram papir

Filigramska papirna tehnika  – tehnika rolanja tankih papirnih raznobarvnih trakov je nastala v 18. stoletju in je bila popularna predvsem med plemiškimi damami, ker ni predstavljala težkega garanja za njihove nežne ročice. Je pa zahtevala nekaj potrpljenja in natančnost. Danes je tehnika ponovno izredno popularna. Z njo se da ustvariti stenske motive, slike, voščilnice, pa tudi 3D izdelke. Kako izdelati motiv, ki ga boste lahko uporabili na voščilnicah ali kot novoletni okras, vas bo naučila Brigita Ložar.

Filc3Filc2

Izdelki iz filca – Filc je nepogrešljiv material za izdelavo figuric za mizice letnih časov, iz njega lahko delamo tudi čeveljčke za punčke, različne okraske in podobno. Hobby filc poleg volne vsebuje tudi viskozo, zato je tudi cenejši in primeren za ralične projekte, pri katerih sestava ni toliko pomembna, kot so ustvarjanje z otroci, poskusni modelčki in podobno. Volneni filc pa je sestavljen iz 100% volne in je zato tudi dražji, vendar njegova kvaliteta povsem upraviči ceno. Simona Kralj vas bo naučila kako iz kosov netkanega filca, nitjo, polnilom in nekaj dodatki ustvariti čudovit izdelek.

Polimerna glina I in II – popularen izdelek med rokodelci je v zadnjih desetletjih polimerna glina. Ponuja raznolike možnosti ustvarjanja, je lahko dostopna, gnetljiva, končni izdelki pa so lepi in obstojni. Izdelavo obeska za verižico s pomočjo mini stiskalnice in nekaj orodij vam bo prikazala Brigita Ložar. V drugem terminu pa boste ustvarili izdelke s tehniko mokume gane.

Termini:

– Filc: nedelja, 22.11.2015 od 18.00 – 20.30 ure
– Suho polstenje: ponedeljek, 23.11.2015 od 18.00 – 20.30 ure
– Iris zgibanje: nedelja, 29.11.2015 od 18.00 – 20.30 ure
– Filigram papir: ponedeljek, 30.11.2015 od 18.00 – 20.30 ure
– Polimerna glina I: nedelja, 6.12.2015 od 18.00 – 20.30 ure in
– Polimerna glina II: ponedeljek, 7.12.2015 od 18.00 – 20.30 ure.

Vsi termini potekajo v Jefačn’kovi domačiji.

Prijave so možne prek prijavnega obrazca na spletni strani www.kud-trzin.si ali po telefonu 064 185 744 za prvo delavnico do sobote 21.11.2015, za ostale delavnice dva delovna dneva pred samo delavnico. Kotizacija za posamezno delavnico/termin znaša 10,00 evrov, za vseh 6 terminov pa 54,00 evrov in jo je treba poravnati pred začetkom. V znesek je vključen potreben material. Število mest je omejeno.

  Ime in priimek:

  Prebivališče:

  Telefonska številka/GSM:

  E-mail naslov:

  Prijavljam se na:


  Kotizacijo za delavnico/e bom poravnal/a po računu na TRR pred začetkomna dan (1.) delavnice v gotovini.

  Soglašam, da se moji podatki uporabljajo za namen obveščanja.

  Z vpisom izjavljam, da sem seznanjen/a, da se fotografije in video posnetki s tečaja lahko uporabijo za objavo in promocijo.

   

  Comments are closed.