HAMLET, prvič

HAM015 (162)

Gledališka skupina Drzne in lepi zaživela v letu 1996, leta 2009 pa je ustanovila tudi svojo mladinsko sekcijo, ki je od takrat dalje ustvarjala predvsem predstave za otroke in mladino. Predstave so postajale vedno bolj zrele in kvalitetne produkcije, ki so posledica poglobljenega študija in velike predanosti igri oziroma gledališču. V Trzinu smo jih že gostili, in sicer s predstavo Adolescenca, ko so nas navdušili.

V letošnjem letu so na oder postavili zelo znano Shakespeareovo tragedijo, katere vodilni lik je danski kraljevič Hamlet. Dogaja se na danskem dvoru Elsinoru ter njegovi okolici. Hamlet žaluje za nedavno umrlim očetom. Od prijatelja izve, da se duh njegovega očeta vsako noč prikazuje na nočnih stenah, ko  stražijo dvorec. Takrat Hamlet odide v iskanje resnice in duh mu sporoči, da se mora maščevati njegovemu morilcu in sedanjemu kralju, bratu Klavdiju. Ta se le po nekaj mesecih od bratove smrti poroči s Hamletovo mamo Gertudo. Hamlet se odloči maščevati očeta z zvijačo in sicer tako, da igra norost. Mati Gertruda in Klavdij pripisujeta to norost veliki strasti do Ofelije, hčerke tajnika Polonija. Hamlet najde neke igralce in jih prosi, da pred vsemi dvorniki prikažejo dogodek očetovega umora, da bi se lažje prepričal ali je res njegov stric umoril očeta. Tako je kraljeva reakcija odgnala vse dvome. Klavdiju je vse bolj jasno v katero smer gre njegov nečak in se odloči, da ga pošlje v Anglijo, da bi tam umrl. Hamlet se reši in vrne domov, kjer ga doma presenečena pričakata stric in mama. Ko se Hamlet, vrne,  izve, da se je ženska, katero je ljubil, utopila. Ofelijin brat Laert, zaradi suma, da je Hamlet kriv za njeno smrt, postane njegov glavni nasprotnik. Izziva ga na dvoboj v katerem ima Laert zastrupljen meč.

Kdo ostane živ in kdo ne, pa naj ostane skrivnost do sobote, 14. novembra 2015, ko si boste večno Hamletovo zgodbo lahko ob 20.00 uri ogledali v Kulturnem domu Trzin.

Comments are closed.