Slikar na vasi

IMG_9852

Komedija Slikar na vasi je ena od številnih “predelav” Partljičeve prve komedije Tolmun in kamen, ki jo je napisal leta 1969. Sam pravi, da se je v prvotnem besedilu odločilno poznal duh tedanjega časa, družbenih razmer in njegova mladost ter neizkušenost. Zato se je odločil, da jo posodobi in napiše na novo. Spremenil je tudi značaj slikarja, ki ni noben slikar ampak pleskar, dodal nekaj oseb ter seveda nekaj domače barvitosti.

Današnja komedija govori o dogajanju v podeželskem kulturnem društvu. Na povabilo predsednice pride v vas slikar, ki pa si poleg slikanja, želi predvsem prijetnega druženja z njo. Naredijo mu prostor v vikendu, ki je tudi shajališče vseh, ki radi pokušajo raznovrstne Pavletove pijače. Vas pa seveda ne bi bila to, kar je, če v njej ne bi bilo farovške kuharice in organista, ki poskrbita za hitro širjenje novic. Stvari se zapletejo, ker vsi zahtevajo od slikarja razne usluge (celo nove etikete za žgane pijače )…..

Komedija nastavlja ogledalo vse prevečkrat sprti skupnosti in v svojem groteskno komičnem koncu pokaže, da je ravno pripadnost neki skupnosti, društvu ali kraju tisti element, ki osmišlja življenje.

Režija, scena in izbor glasbe JANEZ KRISTAN

Slike KAJA MUŽAN Kostumografija VANDA KLEMENC

Igrajo: Marija Petek ZALKA BADALIČ Pavle Petek BOŠTJAN BADALIČ Mira Krivic LIDIJA GRILC Ivan Krivic BORUT PANGERC Emil, slikar MATEJ MUŽAN Slavoj, organist MARKO PLEMELJ Mara, tercialka in njegova prijateljica KLAVDIJA BIZJAK Džuro, mladinec ALEŠ CANKAR Valerija, Emilovo dekle TAJA ZAVODNIK Jožica, režiserka MIHAELA PESRL Šepetalka VLADKA POLJANEC Luč in ton FRANC ARH Garderoberka MILKA PREM

Mizarska dela FRANCI KRISTAN

Comments are closed.