Tomaž Šalamun – in memoriam (kulturni večer)

Tokratna tema kulturnega večera, ki bo v četrtek, 22. februarja 2015 ob 19.00 uri v Kulturnem domu Trzin je življenje in delo nedavno preminulega slovenskega pesnika Tomaža Šalamuna, morda prvega po dr. Francetu Prešernu, ki se je uspel uveljaviti kot pesnik svetovnega slovesa.
Tomaž Šalamun je bil izredno plodovit pesnik, ki je vzbudil pozornost in tudi zgražanje ter  odpor že s svojimi prvimi objavami in zbirkami v drugi polovici šestdesetih let (zlasti z zbirko Poker) in je bil deležen številnih obsodb tedaj še vedno zelo vplivnih pesnikov partizanske generacije, hkrati pa je nemudoma pritegnil pozornost in tudi pridobil naklonjenost kritike in zlasti mladih generacij bralcev poezije. Bil je neverjetno produktiven pesnik, saj je v petdesetih letih napisal in izdal več kot petdeset (50) pesniških zbirk in zelo zgodaj vzbudil tudi naklonjeno pozornost v tujini, zlasti v ZDA, kjer ga danes štejejo za tako rekoč ameriškega pesnika. Številne njegove zbirke ali izbori njegovih pesmi so izšli tudi v ZDA, zelo pogosto je bil vabljen na ameriške univerze, kjer je vodil tečaje kreativnega pisanja oziroma rpedaval o poeziji, se udeleževal t.i. taborov ameriških pesnikov ipd.

Danes velja za pesnika, ki je v zadnjih desetletjih najbolj vplival na ameriško poezijo, tako da cela vrsta odličnih ameriških pesnikov ustvarja v veliki meri pod njegovim vplivom. Njegove pesmi so izhajale tudi v številnih drugih jezikih, vse do kitajščine in mnogi pomembni pesniki iz različnih držav, se radi sklicujejo nanj; mnogi pa so tudi obiskali Slovenijo prav zato, da so se lahko neposredno srečali s Tomažem Šalamunom.

Bil je izredno spreten raziskovalec zmožnosti slovenskega jezika in bo tako zaradi te svoje spretnosti kakor tudi z vsebinami in sporočili svojih pesmi še dolgo buril duhove doma in po svetu.

Kulturni večer bo vodil Tone Peršak. Vstop je prost, vabljeni!

Comments are closed.