Potopisno predavanje: Makalu (HIMALAJA)

008 čudežni razgledi z rame 5400 m nad bazo-013
Pridružite se nam na trekingu po Himalajskih visokogorjih. Potopisno predavanje bo v torek, 24. januarja 2017 ob 20.00 uri v Kulturnem domu Trzin.
V aprilu lani sta se Miha in Mateja Peternel pridružila skupini Slovencev, ki se je odpravila v Nepal. Ta je že več desetletij priljubljen cilj alpinistov in trekingašev. Pot do najvišjih gora na svetu vodi preko številnih vasi, kjer živijo različna ljudstva in se prepletata hinduizem in budizem. Že v Katmanduju popotnika na eni strani osupne kaos in umazanija ulic, na drugi strani pa začara vzhodnjaški mir v številnih templjih.
Makalu se dotika neba v vzhodnem Nepalu, kamor zaide le malo zahodnjakov. Pot jih je vodila preko Tumlingtarja do reke Arun, kjer je konec ceste. V vaseh, skozi katere so hodili prva dva dni, so jim domačini pripravili veličastne sprejeme s pesmijo in plesom. Preko odmaknjenih planin in prelazov so v nekaj dneh dosegli glavno trekinško pot proti Makaluju.  Skozi sobivanje s Šerpami, ljudstvom, ki se preživlja tudi z nošenjem tovorov na odpravah in tekingih, so spoznavali njihov način življenja in običaje.
Prebujali so se v jasnih jutrih s slikovitimi razgledi, nato med hojo občudovali čudovite rododendrone, popoldne pa nemalokrat vedrili v pastirskih stajah ob pesmi domačinov. Po 10 dneh so dosegli bazni tabor pod južno steno Makaluja.
To steno je v 70. letih preplezala slovenska alpinistična odprava. Poleg športnega uspeha je vzpon zaznamovala tudi ena največjih zgodb o požrtvovalnosti in nesebični pomoči med alpinisti.
Svoj sedež na avanturi si rezervirate tukaj.
Nepal_09_013 23HIMALAJA -

Comments are closed.