Trzinski gledališki dosežki 2016

Juhuhu!

kulturni dosezki_14. festival otr.gled.sanj (1)

V mesecu februarju je kulturno  društvo pripravilo 2 premieri (“Hamlet v pikantni omaki” in “Princesa kamnitih besed”), od katerih je vsaka prijavljena na svoje tekmovanje. Hamlet na tekmovanje odraslih ljubiteljskih gledaliških skupin, Princesa pa na tekmovanje otroških. Tretja predstava, katere premiera je bila v lanskem letu nosi naslov “To, to, to… Portret!” in je v celoti avtorska, pa tekmuje v kategoriji mladinskih gledaliških predstav.

Tako so se v marcu mesecu v KUD-u Trzin zvrstili trije ogledi regijskih selektorjev za uvrstitve predstav na regijsko raven, in sicer si je Hamleta v pikantni omaki ogledal selektor, poklicni igralec Gašper Jarni, Princeso kamnitih besed selektor, poklicni lutkar Matjaž Loboda, “Portret” pa selektorica, poklicna igralka Ana Ruter (trenutno jo lahko spremljate v seriji Usodno vino).

Komentarji vseh treh so bili pozitivni, vsi trije pa so izrazili presenečenje nad kakovostjo gledališkega dela v Trzinu, kar je posledica strateške odločitve vodstva KUD, da deluje s profesionalnimi režiserji in dramaturgi ter tudi posledica trdega dela.

Po premieri in ponovitvi v Trzinu je Show skupino čakala kar manjša turneja z muzikalom Princesa kamnitih besed. Tako so 19. marca navduševali abonmajsko publiko v novem Ljudskem domu v Kranjski Gori, 3. aprila v Celju – kjer si je igrivo predstavo ogledala tudi avtorica teksta Bina Štampe Žmavc, 4. aprila so tekmovali v okviru 14. Festivala otroških gledaliških sanj v Festivalni dvorani v Ljubljani, 6. april pa je zaznamovala uvrstitev na regijskem tekmovanju otroških gledaliških skupin v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.

Na že omenjenem državnem festivalu otroških predstav je bila predstava Princesa kamnitih besed v konkurenci  48 predstav prejela nagrado za mentorstvo, ki sta jo zasluženo prejeli Saša Hudnik in Ksenija Dvoršak. Posebno nagrado za najbolj obetavnega igralca pa je prejel nadebudni Poper, Žak Župan Galunič.

Predstava To, to, to… Portret! je v kategoriji mladinskih predstav po mnenju selektorice Ane Rutar tudi svojevrsten presežek, saj je v celoti avtorsko delo mladih gledališčnikov. Celo tako dobra je, da se je uvrstila na regijsko tekmovanje mladinskih gledaliških skupin Vizije.

Ali je komedija Hamlet v pikantni omaki prepričala Gašperja Jarnija, da bi jo uvrstil na regijsko raven Linhartovega srečanja, pa bodo domači KUD-ovci izvedeli nekje po prvomajskih praznikih, ko bo razglasitev regijskih tekmovalcev odraslih gledaliških skupin. Le-te v juniju zapolnijo Festival gorenjskih komedijantov na Dobu pri Domžalah. Pred kratkim je pikantni Hamlet navduševal publiko v Šentvidu pri Ljubljani in Litiji.

To pa še ni konec dobrih novic s področja kulture, v aprilu, natančneje 16. aprila je bila tudi premiera predstave avtorja Milana Jesiha Grenki sadeži pravice, ki je nastala pod režijskim in koreografskim vodstvom Sebastjana Stariča. »Grenki sadeži pravice je drama o vsem in ničemer naenkrat. Napaberkovani prizori, ki mehko prehajajo en v drugega prikazujejo človeka v vsem svojem sijaju, bedi, žalosti, sreči, nizkotnosti in očarljivosti. Kljub temu, da je besedilo nastalo pred skoraj štiridesetimi leti, so njegovi prizori ravno zaradi človeškosti nenavadno aktualni še danes.« je za gledališki list zapisal njen dramaturg Marko Bratuš, sicer tudi programski direktor ljubljanskega Gleja. V predstavi boste lahko uživali v petek, 21. aprila ob 20h v Kulturnem domu Trzin.

 

Bi se radi pridružili našemu društvu? To lahko storite tukaj.

Comments are closed.